szülész – nőgyógyász

Blog Page

Orvosok napja

orvosok

Számtalan szakmának ünnepeljük a napját, ez megbecsülés egyik mérője is talán. Az orvosi hivatásnak azonban nincsen saját napja Magyarországon. Amerikában 1990 óta ünneplik március 30-án az Orvosok Napját. Ezen a napon a páciensek megköszönik az orvosainknak a munkát és apró gesztussal fejezik ki köszönetüket.

Szeretnénk ezt a kedves hagyományt Magyarországon is meghonosítani és március 30-át az Orvosok napjává tenni. Szavazni lehet ITT.

 

Magzatvédő vitaminok

> Folsav: részt vesz az anyai szövetek növekedésében, valamint hozzájárul a normál vérképződéshez,
> Jód: hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
> Vas: hozzájárul a vörösvérsejt-és hemoglobin képződéshez, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban,
> D-vitamin: az egészséges csontozatért,
> B2,B6 és B12 vitaminok együtt a nyitott gerinc, valamint a koponya-és agyhiány megelőzésére képesek.

2 család-5 lány

Nálam születtek

Büszke vagyok rá, hogy mind az 5 lány nálam született:

  • Francesca
  • Emilia
  • Loretta
  • Kitti
  • Dóri

 

Terhesség és szájhigiéne

fogsorA terhes anyák fogainak és fogínyének állapota a baba egészségét is befolyásolhatja. A koraszülések nagy százalékát fertőzések okozzák. Az elhanyagolt szájhigiéne következtében ínygyulladás alakul ki, az ezt okozó baktériumok pedig a méhlepényen keresztül károsíthatják a magzatot.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások fokozzák az ínygyulladás kockázatát.Az íny állapotának változása legjobban a 2-8 hónapok között észlelhető. Az ínybetegségek kialakulásáért elsősorban a foglepedék felelős. Figyelmeztető tünetek: ínyduzzanat, vérzés, rossz lehelet.

Az újszülöttek szája csíramentes, a környezet hatására alakul ki náluk a természetes baktériumflóra. A csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kaphatják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is (Streptococcus mutans). A cumi vagy etetőkanál is közvetítheti a fertőzést.

Rendszeres, napi kétszeri fogmosás, fogselyem használata, egészséges, vitamindús, kálciumban gazdag étrend javasolt.

Vérnyomás, vércsoport

vörösvérsejtA szív kilökő ereje, az erek rugalmassága, a kis erek áramlással szembeni ellenállása nyomást biztosít az ereken belül: ez a vérnyomás. A szívizom összehúzódása a szisztolé, az elernyedés a diasztolé. Az egy összehúzódás alatt a nagyerekbe kilökődött vérmennyiség a pulzus (térfogat: 60-70 ml). A normálisnak elfogadott vérnyomás 120/80 higanymilliméter.

A vörösvérsejtek felülnézetben korong, oldalnézetben piskóta alakú, mikroszkóppal jól látható sejtek. Minden vörösvérsejt festékanyagot hordoz, ez a hemoglobin. A vörösvérsejt az oxigénszállítás fő képviselője, élettartama 120 nap. A vörösvérsejtek felületén speciális térbeli alakú molekulák, vércsoport antigének vannak. Az A csoportú vörösvértest felületén A típusú antigén van, a B típusún B, az AB felületén mindkettő, a 0 felületén egyik sem. Az emberek kb.80-85%-ának vörösvérsejtjei Rh faktort is tartalmaznak, a többiek az Rh-negatívak. Az emberi vér normálisan nem tartalmaz ellenanyagot az Rh faktorral szemben.

Az őssejtekről

A köldökzsinórvérből (és a köldökzsinórból) pótolhatatlan értékű őssejtek gyűjthetők. Leggyakrabban a vérképző őssejteket használják fel betegségek (pl. leukémia, rákos megbetegedések, vérképzési rendellenességek,stb.) gyógyítására. Hazánkban több sejtbank is rendelkezés áll őssejt levételéhez, tárolásához:

  • Cord Blood Center őssejt központ
  • Humancell Őssejtbank
  • Krio Intézet
  • Cryo-Save Sejtbank

Szívesen adok tájékoztatást az egyes intézetek által nyújtott szolgáltatásokról.

Repülőút előtt

Javaslom, hogy a 34 hét után a kismama már ne üljön repülőre, ezt egyes országok nem is engedik. Az utazás előtt mindenképpen szakorvosi vizsgálat javasolt. A szakorvos igazolást ad a terhesség idejéről, a kismama állapotáról, az utazás csak ezen igazolás bemutatásával kezdhető meg!

Nálam születtek

Cseperednek

Kórházi szülőszobák