szülész – nőgyógyász

Ultrahang-vizsgálatok

Az ultrahang-vizsgálatok alkalmazásának köszönhetően a rendellenességek korábban és pontosabban felismerhetők, az orvosi beavatkozások, azok kockázata jelentősen csökkenthető. 

Az ultrahang-vizsgálatok időpontjai: 

  • 12-14.hét (hüvelyi). Az első vizsgálat célja a terhesség tényének, valamint a beágyazódás helyének megállapítása. 
  • 19-21.hét. Az esetleges rendellenességek szempontjából a második vizsgálat a legfontosabb. Vizsgálandó a magzat testkontúrjai, a szervek és testrészek épsége, kifejlődése, kiemelt tekintettel a magzat szívére, agyszerkezetére és gerincére. A méhlepény egészséges működése is ellenőrzésre kerül és a magzatvíz mennyisége is. Sajnos nem minden rendellenesség fedezhető fel, jellemzően csak az anatómiai rendellenességek, pl. a nyitott gerinc, végtaghiány. 
  • 29-31.hét. A harmadik vizsgálat során észlelhető a magzat növekedésbeli elmaradása, ha a magzatvíz mennyisége nem normális, további fejlődési rendellenességek, pl. vesemedence tágulat. 
  • 37-38.hét. Az utolsó vizsgálatkor megbecsülésre kerül a magzat súlya, a magzatvíz mennyisége, a lepény érettsége.

    A magzat neme általában a 12-28 hét között, a második vizsgálat alkalmával megállapítható. A fiúkat jellemzően könnyebb felismerni, bár néha a köldökzsinór megtévesztő lehet. (A fotón egy 21 hetes fiú látszik.)

Nálam születtek

Cseperednek

Kórházi szülőszobák