szülész – nőgyógyász

NST

Az NST a non-stress test kifejezés rövidítése. Szívhangot, magzatmozgást és méhtevékenységet rögzít. A vizsgálat során a magzat mozgásait, a méh reakcióit rögzítjük. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal szükséges NST vizsgálatot végezni.

A vizsgálat során – mely 15- 20 percet vesz igénybe – a kismama egy széken ül, 2 gumipántot teszünk a hasára, melyek 1-1 koronggal vannak ellátva. Az egyik tappancsot a méhcsúcshoz közel rögzítjük, ez a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja, a másik tappancsot a baba szívéhez közel helyezzük, ezzel figyeljük a baba aktivitását, és a szívritmusát.

A műszer az idő függvényében a méhösszehúzódásokat figyeli, azt, hogy a magzat mozgásának hatására a méh milyen mértékben húzódik össze, illetve emiatt a baba szívverése mennyire gyorsul föl.

A baba mozgását észlelve a kismamának egy gombot kell megnyomnia.

A NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:

  • Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív. 120-160 közötti érték között normális.
  • Gyanús. Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.
  • Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

A CTG vizsgálat szívhangot és méhtevékenységet rögzít.

A vizsgálat eredménye háromféle lehet:

> Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív. 120-160 közötti érték között normális.
Amplitúdó (nyugalmi, középértéktől való eltérés) : 5-25 /perc .

normal_ctg

 

 

 

 

 

 

 

> Gyanús: lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges. Alapfrekvencia: 100-120 vagy 160-170. „ Amplitúdó 5-10/perc, legalább 45 percen át.

 

 

 

 

 

 

> Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget. Alapfrekvencia 100 alatt vagy 170 felett, amplitúdó 5 alatt.

Nálam születtek

Cseperednek

Kórházi szülőszobák